Historiaa

Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1997 Suomessa, Rauhalahden leirintä- alueella Kuopiossa. Rauhalahdessa kokoonnuttiin joka toinen vuosi, vuoteen 2005 saakka.

Vuosina 2007, 2009, 2011 ja 2013 Suomen Finita on järjestetty Tuusniemellä HojoHojossa ja jälleen 2015 Kuopion Rauhalahdessa. Vuoden 2017 Finita järjestettiin Paraisilla Solliden Campingilla, MotoGP legenda Jarno Saarisen patsaan paljastamisen yhteydessä.

Italiassa Finitan järjestelyistä vastasi kolme ensimmäistä kertaa Faenzan moottoripyöräkerho vuosina 1998- 2002.

Vuonna 2004 tapahtuma siirrettiin Italiassa meren rannalle, Cavallinon kylään lähelle Venetsiaa ja vuonna 2006 paikkana oli Caorle. Vuonna 2008 kokoontumispaikkana oli Varzi, Pavian maakunnassa.

2010 Italian Finita järjestettiin Carpissa.

Vuonna 2012 Assisissa, 2014 Trasimeno-järvellä Polvesen saarella ja 2016 Grosseton Orbetellossa. Järjestäjänä on toiminut vuodesta 2012 -alkaen Motoclub Jarno Saarinen (Petrignano d`Assisi, Italia).

Italian Finitoissa suomalaisia on yleensä ollut 100 - 150 henkilöä. Suomen tapahtumissa keskieurooppalaisia, pääasiassa italialaisia on käynyt 40 - 90 henkilöä.

 

Finitan idea

Giovanni Franchi kierteli keväällä 1995 motoristiystäviensä kanssa viimeisissä kokoontumisajoissa Italiassa ennen muuttoaan Suomeen.

Hänen ystävänsä sanoivat: ”a Giovanni é finita”  eli suomeksi: ”no niin Giovanni nyt se on sitten loppu” tarkoittaen hyvien yhteisten kokootumisten loppumista pitkän välimatkan vuoksi.

Giovanni vastasi heille:  ”non è finita, sara finita!” eli ei ole loppu vaan tulee olemaan Finita, suomalais-italialainen kokoontumisajo vuorovuosin molemmissa maissa.

Giovannin muutettua Suomeen löytyi uudesta kotikaupungista Kuopion Moottoripyöräclubi  kokoontumisajon järjestäjäksi. Näin hänen idea ystävyyden luomiseksi ja ylläpitämiseksi eri maiden matkamotoristien välillä sai alkunsa.

Finita on matkamoottoripyöräilijöiden kansainvälinen kokokoontumisajo ja tarkoitettu motoristeille jotka ovat kiinnostuneet eri kulttuureista ja ystävyyden ylläpitämisestä. Molemmissa maissa tapahtuman pääpaino on ollut kansallisen ja alueellisen kulttuurin esiintuomisessa, mutta tärkeintä on kuitenkin ollut rento yhdessäolo hyvässä motoristiseurassa. Finita ei ole mitenkään keskittynyt esimerkiksi italialais-valmisteisiin moottoripyöriin.

Suomessa tapahtuman järjestelyistä vastaa Kuopion Moottoripyörä Clubi ry. Varsinaisen kokoontumisajon lisäksi on ennen ja jälkeen Finita- kokoontumisia järjestetty pienempiä etu- ja jälki- Finitoja (Pre- ja Dopo-Finita, italiaksi). Näiden oheistapahtumien järjestelyissä ja myös Finitasta tiedottamisessa on Suomessa ollut vahvasti mukana myös Touring Finlandia Moottorikerho ry.

Italiassa varsinaisen Finitan järjestelyistä ovat vastanneet eri puolilla Italiaa paikalliset moottoripyöräkerhot ja pre- ja dopo-Finitojen järjestelyistä ovat vastanneet yksityiset motoristit.

Giovannin kotikylän Turano Lodigianon motoristiystävä Alberto Dosi on järjestänyt useita Dopo-Finitoja Italiassa ja viimeisimmän vuonna 2016 uudessa kotimaassaan Itävallassa St.Owaldissa.

Samoin toscanalainen Adriano Parri on järjestänyt kaksi kertaa Dopo-Finitan Montalcinossa. Jarno Saarisen moottoripyöräkerho on järjestänyt kerran Dopo-Finitan Petrignano d`Asisissa.

Finitassa on palkittu muutamia kerhoja/osallistujia, esim. kauimpaa saapuneet osallistujat, nuorin kuljettaja ja nuorin osallistuja, samoin kuin uskollisimmat Finita-kävijät.