Finitan idea

Giovanni Franchi kierteli keväällä 1995 motoristiystäviensä kanssa viimeisissä kokoontumisajoissa Italiassa ennen muuttoaan Suomeen.

Hänen ystävänsä sanoivat: ”a Giovanni é finita” eli suomeksi: ”no niin Giovanni nyt se on sitten loppu” tarkoittaen hyvien yhteisten kokootumisten loppumista pitkän välimatkan vuoksi.

Giovanni vastasi heille: ”non è finita, sara finita!” eli ei ole loppu vaan tulee olemaan Finita, suomalais-italialainen kokoontumisajo vuorovuosin molemmissa maissa.

Giovannin muutettua Suomeen löytyi uudesta kotikaupungista Kuopion Moottoripyöräclubi kokoontumisajon järjestäjäksi. Näin hänen idea ystävyyden luomiseksi ja ylläpitämiseksi eri maiden matkamotoristien välillä sai alkunsa.

Finita on matkamoottoripyöräilijöiden kansainvälinen kokokoontumisajo ja tarkoitettu motoristeille jotka ovat kiinnostuneet eri kulttuureista ja ystävyyden ylläpitämisestä. Molemmissa maissa tapahtuman pääpaino on ollut kansallisen ja alueellisen kulttuurin esiintuomisessa, mutta tärkeintä on kuitenkin ollut rento yhdessäolo hyvässä motoristiseurassa. Finita ei ole mitenkään keskittynyt esimerkiksi italialais-valmisteisiin moottoripyöriin.

Suomessa tapahtuman järjestelyistä vastaa Kuopion Moottoripyörä Clubi ry. Varsinaisen kokoontumisajon lisäksi on ennen ja jälkeen Finita- kokoontumisia järjestetty pienempiä etu- ja jälki- Finitoja (Pre- ja Dopo-Finita, italiaksi). Näiden oheistapahtumien järjestelyissä ja myös Finitasta tiedottamisessa on Suomessa ollut vahvasti mukana myös Touring Finlandia Moottorikerho ry.

Italiassa varsinaisen Finitan järjestelyistä ovat vastanneet eri puolilla Italiaa paikalliset moottoripyöräkerhot ja pre- ja dopo-Finitojen järjestelyistä ovat vastanneet yksityiset motoristit.

Giovannin kotikylän Turano Lodigianon motoristiystävä Alberto Dosi on järjestänyt useita Dopo-Finitoja Italiassa ja viimeisimmän vuonna 2022 uudessa kotimaassaan Itävallassa St.Oswaldissa.

Samoin toscanalainen Adriano Parri on järjestänyt kaksi kertaa Dopo-Finitan Montalcinossa. Jarno Saarisen moottoripyöräkerho on järjestänyt kerran Dopo-Finitan Petrignano d`Asisissa.

Finitassa on palkittu muutamia kerhoja/osallistujia, esim. kauimpaa saapuneet osallistujat, nuorin kuljettaja ja nuorin osallistuja, samoin kuin uskollisimmat Finita-kävijät.

Historiaa

Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1997 Suomessa, Rauhalahden leirintä- alueella Kuopiossa.

1997; FIN- Kuopio, Rauhalahti

1998; ITA- Faenza

1999; FIN- Kuopio, Rauhalahti

2000; ITA- Faenza

2001; FIN- Kuopio, Rauhalahti

2002; ITA- Faenza

2003; FIN- Kuopio, Rauhalahti

2004; ITA- Cavallino

2005; FIN- Kuopio, Rauhalahti

2006; ITA- Caorle

2007; FIN-Tuusniemi

2008; ITA- Varzi

2009; FIN-Tuusniemi

2010; ITA- Carpi

2011; FIN-Tuusniemi

2012; ITA- Petrignano di Assisi

2013; FIN-Tuusniemi

2014; ITA- Il lago di Trasimeno/ Polvese

2015; FIN- Kuopio, Rauhalahti

2016; ITA- Orbetello

2017; FIN- Parainen/Turku

2018; ITÄVALTA – Sankt Oswald bei Haslach (Dopo-Finita)

2019; FIN- Tervo, Lohimaa

2020: Ei järjestetty Koronapandemian vuoksi

2021: FIN- Tervo, Lohimaa

2022; ITÄVALTA – Sankt Oswald bei Haslach (Dopo-Finita)

2023; FIN- Leppävirta, Vesileppis

Italian Finitoissa suomalaisia on yleensä ollut 100 – 150 henkilöä. Suomen tapahtumissa keskieurooppalaisia, pääasiassa italialaisia on käynyt 40 – 90 henkilöä.